2019... Muss Es Sein Es Muss Sein

dinsdag 29 december 2009

N*A*O*'s Nietsdoen (XII)

N*A*O*, de Naamloze Achter Ons, …

… pakte vandaag de garage aan, omdat een leverancier ZOU komen.

Van het een kwam het ander : garage en kelder herschikt ; rek gehangen ; kamerlinde gesnoeid ; frietketel schoongemaakt…

In het kader van N*A*O*’s Nieuwjaarsbrief op het net een tekst gevonden van een gezamenlijk comité van drie wiskunde organisaties, dat zich behoorlijk kwaad maakt over het misbruik van wiskunde om mensen te evalueren. Leuk, wiskunde nerts zijn toch geen slaven, noch doetjes ! (Wordt misschien toegevoegd als bijlage bij de Nieuwjaarsbrief : na 1 januari.)

N*A*O*’s moeder nodigde N*A*O*’s zoon uit om gitaar te spelen tijdens de jaarlijkse wafelenbak (volgens geheim recept van N*A*O*’s vader). N*A*O* zelf wrong zich ertussen en nodigde zichzelf uit om er bas bij te spelen. Op zoek dus naar rocksongs die toch min of meer klinken met enkel gitaar en bas. “Hey Joe” lijkt daaraan te voldoen. “Before You Accuse Me” (rhythm’n’blues) ook. Misschien ook “Money” ?

Dat brengt ons weer bij nietsdoen en geld verdienen…

Tiens, vandaag Rhonda Kohl niet gezien. Dus wel aan gedacht. Raadselachtig…

-12-

Onder de huidige omstandigheden moeten we wel toegeven dat er in feite de laatste twaalf dagen een fundamenteel logisch probleem knaagt. Want spreken over mislukte nietsdoeners als Josef K. en Aristoteles, suggereert dat er ook succesvol nietsdoen mogelijk is. En dat impliceert dan weer dat het nietsdoen een normatief element bevat, wat contradictorisch lijkt.

Sterk uitgedrukt mogen we dat het “Raadsel van het Nietsdoen” noemen, dat ontstaat zodra het nietsdoen en het schuwen van werk, bezwijkt voor... een eigen werkethiek.

De nietsdoener wordt daarmee evengoed een slaaf van een externe autoriteit, die van buitenaf zijn actuele bevlieging komt.

Het is belangrijk hieraan te denken, zeker met betrekking tot de mensen uit uw vriendenkring die hoog oplopen met wat zij “georganiseerde vrije tijd” noemen : het is best mogelijk dat dat werkers zijn, die zich verstoppen achter een façade van nietsdoen !

Aldus lanterfantte N*A*O*,

‘Otium est pulvinar diaboli (XII)’,

Merksem, 29 december 2009

Geen opmerkingen:

Een reactie posten