2019... Muss Es Sein Es Muss Sein

donderdag 24 december 2009

N*A*O*'s Nietsdoen (VII)

N*A*O*, de Naamloze Achter Ons, …

… nam vandaag de door Rhonda “Ronde” Kohl vertaalde transcripties door van zijn geanimeerd debat gisterenavond in de ‘Tweedclub’ met zijn Waalse bloedbroeder N°E°O°.

Terwijl hij een paar Beatles gadgets kocht voor vanavond (zonder te vinden wat hij eigenlijk zocht, zodat hij morgen elders opnieuw zal proberen), kreeg hij nog een paar GSMs te verwerken van de Antwerpse politiecommissaris na de gesneuvelde ruiten in de Korte Leemstraat gisterennacht.

Aangezien zowel ego’s als ega’s vader in de kliniek liggen, werd het vanavond geen debatavond… Jammer.

Het werd wel een whiskyavond.

-7-

N*A*O* liep vanmiddag rond in ’t stad. Hij kon nauwelijks bougeren en kon vaststellen dat de consumptie extatisch geworden is. Merkartikelen worden gekocht voor hun mystieke kwaliteiten, die sociale en culturele posities bepalen. Ze worden dus niet aangeschaft voor hun eventuele nuttige of esthetische gebruikswaarde. Al deze goederen doen de mensen zichzelf overstijgen om te worden wie ze willen zijn.

Uiteindelijk zal iedereen deze vaststelling wel erkennen.

Toch lijkt er een soort Bruto Nationaal Product hysterie aan de gang te zijn. Alle shoppers werden ervan overtuigd dat ze deel uitmaken van een biosferische koopkracht, die volledig in het teken staat van het BNP. Het doel is consumptie. Transactie. Er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen consumptie en productie, zelfs niet meer tussen ons BNP en dat van een derde wereld land. Als het globale BNP maar blijft toenemen…

Het is de westerse hysterie van de vrije tijd dat men geen BNP onderscheid meer maakt. BNP werd maat van transactionele hitte. BNP is geen maat meer van economische gezondheid.

Ons BNP wordt vooral door consumptie gevormd. Dat van China door productie… Niemand zit nog in met economische gezondheid, laat staan met levenskwaliteit…

Aldus lanterfantte N*A*O*,

‘Otium est pulvinar diaboli (VII)’,

Tweedclub, 24 december 2009

Geen opmerkingen:

Een reactie posten