2019... Muss Es Sein Es Muss Sein

donderdag 11 februari 2010

Valentine, yes we can !

Ondanks N*A*O*’s kritiek op Obama, geeft hij toe dat zijn “Yes we can” de mooiste politieke slogan van de laatste honderd jaar is.
Niet het minst omdat hij een eind maakt aan de frivoliteit sinds de jaren zestig, en de werkelijkheid en de crisis aanvaardt.
“Yes we can” is de fiere vrijheidslievende Amerikaanse vertaling van de meer bezadigde Europese Geest, die ons zegt : “Yes we must.”
N*A*O* herproeft de stelling dat de filosofen voor Marx de wereld probeerden te interpreteren en die na Marx hem trachtten te veranderen. Maar nu zijn we op het punt beland dat jij en ik hem moeten veranderen.
Dat is het mooie realiteitsgevoel in Obama’s “Yes we can… change our life.”
Peter Sloterdijk beschrijft hoe de antieke torso van Apollo de Duitse dichter Rainer Maria Rilke bekeek en hem overtuigde : “Jij moet je leven veranderen.”
Hiervoor is oefening nodig.
Omdat het zondag Valentijn is stelt N*A*O* voor om disco te oefenen.
Disco is een dans voor iedereen en niemand. Dit betekent dat de disco-elite nog gevormd moet worden. Maar de disco-elite zal haar oor lenen aan de stem van de realiteit en de crisis. Zij zal de nieuwe imperatief aanvaarden : OEFEN ! DANS ! OVERLEEF !
* * *
Voor de meer ernstige filosofen onder ons is er nog het alternatief van de twist.
Maar bedenk : niet interpreteren, wel veranderen !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten