2019... Muss Es Sein Es Muss Sein

dinsdag 16 februari 2010

De Belgische identiteit (II)

Ex-premier Verafstoodts aanval tegen het Franse identiteitsdebat in Le Monde riep al heel wat reacties op. Vandaag vond N*A*O* er drie zeer interessante in De Standaard.

Jean-Pierre Audy, europarlementariër en voorzitter van de Franse afdeling van de EVP, is teleurgesteld in Verafstoodt en vraagt een gesprek met hem. Hij is niet alleen boos over Verafstoodts inmenging in de Franse soevereiniteit. Hij begrijpt ook niet dat Verafstoodt niet inziet dat er veel scepticisme leeft tegenover Europa bij de Europeanen en dat er juist een grote nood heerst aan stevige nationale identiteiten.
Audy's reactie bevestigt N*A*O*'s stellingen over het Europa van de grote landen en de nood aan sociaal patriottisme om weerstand te kunnen bieden tegen liberalisering, deregulering en globalisering. (Zie : hoofdstuk 8 : De Franse economie.)

Ook Bart De Wever reageert onrechtstreeks en heel genuanceerd in zijn vaste column. Het niet-identiteitsdenken is een voorbijgestreefde liberale illusie. Claudio Magris noemde dat al hoogmoedige burgerlijkheid.

De interessantste reactie is van de hand van Peter De Graeve : Belgische knulligheid. Hij gaat hard tekeer - zij het filosofisch - niet alleen tegen Verafstoodt, maar waarschijnlijk ook tegen Geert Van Istendaels belgicisme (waarop N*A*O* hieronder ook al reageerde). Zijn stelling is dat identiteitsdenken niet essentialistisch hoeft te zijn, zolang het echt democratisch, dus maakbaar en modern is. Omdat België niet democratisch was, is, noch kan zijn, is de Belgische identiteit natuurlijk compleet mislukt...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten