2019... Muss Es Sein Es Muss Sein

zondag 21 juli 2013

Honing Filip I


De kikkers die de vrijheid van hun moerassen genoten, vroegen Jupiter om een koning die een eind zou maken aan de losse zeden. Lachend wierp de vader van de goden een stuk hout in het moeras. Na van de schrik te zijn bekomen, onderzochten de kikkers de vorst van dichtbij om hem vervolgens te bespotten. Toen vroegen zij Jupiter om een echte koning, waarop hij een waterslang in het moeras wierp, die alle kikkers opvrat.
De fabel van Aesopus illustreert het verschil tussen een constitutioneel monarch en een absoluut monarch. De parlementaire democratie bestaat bij gratie van een koning, op voorwaarde dat hij een knuppel is!
***
De vorst is per definitie een bedrieger; hij is iemand die bij toeval op de lege plaats van de macht belandt, en vervolgens handelt alsof hij het mysterieuze Volk belichaamt. De vorst dankt zijn fascinerende gezag niet aan zijn kwaliteiten, maar aan het feit dat hij een geheiligde ruimte bezet binnen de democratische orde.
***
De vorst verhindert enerzijds dat tijdelijke regeerders de plaats van de macht blijvend bezetten, en anderzijds garandeert hij tijdens verkiezingen de continuïteit van de democratie.
(In apenland België garandeert de democratie natuurlijk omgekeerd de continuïteit van de monarchie: zoals bijvoorbeeld ten tijde van Boudewijns aftreden naar aanleiding van de abortuswet.)
***
Een president vormt daarentegen een gevaar voor de democratie: het risico is groot dat wij in zijn redelijkheid gaan geloven. Een koning is tenminste evident misplaatst.
Als om misverstanden te voorkomen gedroegen veel Franse presidenten zich juist als vorsten!

>